Viime päivinä olemme Miguelin kanssa yrittäneet saada volkkaria Espanjan kilpiin. Tämähän on ehtona sille että minun ei tarvitse maksaa autoveroa ja Suomen ALV:tä kun ajamme vuoden päästä takaisin Suomeen.

Suomen autoverosysteemi on muuten herättänyt hilpeyttä kun olen sitä toimistolla  työkavereille selvittänyt. Olen itsekkin hämmentyneenä tavaillut kaikenmaailman käsittämättömiä sääntöjä joita vientiauton ostamiseen, ajamiseen Suomessa ja myymiseen liittyy. On olemassa mm. karenssiaika (olikohan vuosi) Suomeen paluun jälkeen jonka ajan omistajan on oltava auton kyydissä aina kun sillä ajetaan. Kun auto on kohdemaan kilvissä tai siirtokilvissä niin Suomessa lomareissulla (joka saa kestää vain "kohtuullisen ajan") sillä saa ajaa vain omistaja, avio/avopuoliso tai naimattomat lapset. Ei mitään järkeä.  

129294.jpg

Miguelin vaimo on töissä jossain virastossa joka hoitaa autojen rekisteröintihommia. Eilen auton paperit olivat viimein saapuneet ko. virastosta katsastuskonttorille, ja tänään auto katsastettiin. Siellä sitä sitten testailtiin jarruja ja vilkuteltiin valoja ja tarkastettiin että nivelet ja laakerit on kunnossa ja ettei missään ole ruostetta. Aika koomista ottaen huomioon että kärry on 2 kk vanha ja mittarissa on jopa 5000 kilsaa. Katsastusmies oli vähän ihmeissään valomuistista ja sähköisestä käsijarrusta, mutta läpi meni.

Huomenna saan katsastodistuksen, ja jostain pitää vielä hommata joku lappu joka todistaa että asun tässä osoitteessa. Sitten näiden papereiden kanssa lompsitaan verotoimistoon ja maksetaan tarvittavat verot. Eli ALV 16 % ja lisäksi vielä joku 7% mikä-lie vero. Kyllä ne siis täälläkin osaa. Tuota 16% osasin odottaa, mutta 7% lisämätky tuli minulle vähän pyytämättä ja yllättäen. No, ei voi mitään. Onhan 23% silti vähemmän kuin Suomen n. 50%.

Sunnuntaina jos on keliä (sopivat tuulet jne) sovittiin Iñigon kanssa että lähdetään lentämään. Kyseessä on siis tandemlento liitovarjolla ja minä olen pelkkä matkustaja. Iñigo on mm. Baskimaan mestari tässä lajissa, joten voin lähteä aika turvallisin mielin. Toivottavasti sää suosii. Tarkoitus on mennä vuoristoon, joten lennolta voi saada aika asiallisia kuvia.