Tarkemmin ajatellen ei ne kyläjuhlat niin omituiset olleet, suomalaisiin kyläjuhliin verrattuna. Täälläkin näyttivät kalja ja kansallisurheilulajit olevan pääosissa. Lisäksi baskinationalismi oli näkyvässä roolissa, baskimaan lippuja ja "autodeterminazion" -julisteita oli levitelty ympäriinsä. Myös baskivankien vapauttamista vaadittiin joissain julisteissa.

136736.jpg

Juhlissa oli pelotá- (tämä missattiin), voimailu- sekä halonhakkuukisat. Voimailukilpailuiden voittaja ja ainoa osallistuja oli 12-vuotias poika joka nosteli erimuotoisia kiviä harteilleen.

 136737.jpg

Halonhakkuukisassa oli vastakkain 2 kahden miehen joukkuetta. Pölkkyjä pilkottiin vuorotellen, kirvesmiestä vaihdettiin aina kun pilkkomisvuorossa ollut hyytyi.  Tavoitteena oli pistää 8 pölkkyä poikki, nopein joukkue voittaa.

136738.jpg

Halonhakkaajien varustukseen kuuluivat tiukat, valkoiset halonhakkuuhousut, valkeat kengät ja iso kasa kisakirveitä, joita säilytettiin salkussa ja rasvattiin suorituksen jälkeen. Kirveellä hakattiin seisten pölkyn päällä, ja kirves
osui melko lähelle varpaita. Ehkäpä kisa-asu oli valkoinen jotta veri erottuisi osuman sattuessa?

136739.jpg

No, tällä kertaa varpaat pysyivät ehjinä ja vaatteet valkoisina. Siinä ei muuten kauaa nokka tuhissut kun kaikki pölkyt olivat päreinä. Takana heiluvan kirvesmiehen joukkue voitti, pölkyn mitalla.