Viime aikoina olen pyörinyt jonkun verran noin 50 kilometrin päässä Barcelonasta sijaitsevalla Montserratin vuorella. Johannan kanssa kiipesimme siellä pari päivää lokakuun lopulla, ja viime sunnuntaina kävin paikallisen Jordi -nimisen kiipeilijän kanssa siellä päivän. Ja eilen illalla olin taas Montseratissa katsomassa näkyisikö siellä ufoja...

Montserrat taivaanrannassa. Kuva on otettu työkaverini Josen kotikylästä. Olimme Josen luona lauantaina grillaamassa ja pelaamassa mölkkyä. Josella on ihan hienot näkymät, etelässä Montserrat ja pohjoisessa Pyrenien vuoristo.

2058334.jpg

Montserratia hieman lähempää. Korkeimmat seinämät ovat n. 300 metrisiä.

2058336.jpg

Kivi Montserratissa on konglomeraattia. Ehkä kivilaadusta johtuen kallioiden muodot ovat usein aika outoja. Kuulemma Dali, Gaudi ja muut taiteilijat ovat hakeneet Montserratista vaikutteita.

2028185.jpg

Isojen seinien lisäksi Montserratissa riittää pienempiä torneja. Kiipeilyreittejä tässä kivisokkelossa on noin 4000.

2028192.jpg

Montserratin eteläpuolta auringon laskiessa.

2028198.jpg

Olen kiivennyt Montserratissa tähän mennessä lähinnä eteläpuolella, josta löytyy enimmäkseen lyhyitä sporttikiipeilyreittejä. Pidemmät reitit ovat keskittyneet pohjoispuolelle. Näitä on tarkoitus mennä kiipeämään kun Sakke ja Kalle tulevat vierailulle parin viikon päästä.

Johanna matkalla Cara Surin sporttisektoreille.

2028188.jpg

Kiipeily Montserratissa tuntuu tottumattomalle aluksi hieman omituiselta. Käsiotteita ei meinaa löytyä mistään, eli jalkatekniikka joutuu koetukselle. Kivi näyttää siltä ettei siinä olisi kitkaa ollenkaan, joten jalkoihin luottaminen tuntuu aluksi vaikealta. Aloitimme helpoilla reiteillä (maks. 5+), mutta nekin tuntuivat äkkiseltään todella kummallisilta ja vaikeilta. Jordin kanssa sunnuntaina uskaltauduin jopa 6C:lle, joten ehkä jonkinlaista tottumista kiveen on havaittavissa. Kitkaa kivessä on keskimäärin aivan älyttömästi, joten kengät kyllä pitävät.

Allekirjoittanut miettii että miten ihmeessä tätä konglomeraattia oikein kiivetään...

2028207.jpg
Kuva: Johanna

Ylös vuorelle on rakennettu luostari joskus 1000 vuotta sitten. Se on yhä käytössä ja luostarin hotellissa voi yöpyä. Olimme siellä yhden yön kun Johanna oli käymässä. Paikkahan oli tosi hieno eikä hotellikaan mitenkään kiskurihinnoissa, ottaen huomioon että kilpailua ei ole. Pulitimme yhteensä n. 140 euroa 2 hengen huoneesta ja kunnon illallisesta.

Montserratin luostarin auringonnousu.
 
2028195.jpg

Luostarin läheltä lähtee hienoja kävelyreittejä ja n. 350 pidempää kiipeilyreittiä. Alla pari kiiipeilijää n. 5 köydenpituuden reitillä, luostarin parkkipaikka näkyy taustalla.

2058426.jpg

Montserratin luostari.

2058427.jpg

Montserratiin liittyy lukematon määrä legendoja. Yksi näistä liittyy outoihin valoihin joita vuorella on kuulemma nähty vuodesta 888 lähtien. Aiemmin valot yhdistettiin Neitsyt Marian ilmestymisiin, ja tästä syystä luostarikin kai keksittiin tuonne rakentaa. Nykyään valot "tiedetään" ufoiksi, ja ihmiset kokoontuvat joka kuun 11. päivä niitä pällistelemään. Me myös...

-- Ilkka