Viime torstaina (eli 18.1.) taiteiden tiedekunnassa opiskelevat puolalaiset vaihtaritytöt järjestivät performanssin. Homman nimi oli Baabelin torni, ja mekin otimme Ilkan kanssa osaa tähän lystikkääseen taideprojektiin. Ideana oli hahmotella nurmikolle suuri kuvio, samanlainen kuin Bilbaon katulaatoissa. (Kuvio on muuten erikseen suunniteltu kaupungille joskus 60-luvulla). Jännitystä juttuun toi se, että mukana oli mahdollisimman monta eri kansallisuutta edustavaa ihmistä, ja saimme kaikki käyttää vain ja ainoastaan omaa kieltämme. Englantia tai espanjaa eivät siis saaneet puhua muut kuin näitä kieliä äidinkielinään puhuvat ihmiset.

Itse en ehtinyt olla kovin kauaa mukana rakentamisessa, ja yritin vähän vältellä työtä. Kuvio piti nimittäin hahmotella mullasta, eikä lapioita ollut kuin yksi. Kädethän siinä menee sotkuun, yäk! Allaoleva kuva kertoo paljon: minua on juuri komennettu töihin saksan kielellä, ja selitän suomeksi että kun kädet likaantuu... etualalla baskipoika puurtaa uutterasti. Eikä selittele.

360314.jpg

No, lopulta ei auttanut muu kuin ottaa osaa mullaan siirtelyyn. Uuttera baskipoika muuten tunsi sympatiaa meitä muita ei-indoeurooppalaisia kieliä edustavia kohtaan. Hän oli oikein käynyt kättelemässä Ilkkaa, kun kuuli hänen olevan Suomesta.

360315.jpg

Performanssin idea oli sinänsä hauska, mutta toteutusta ei oltu mietitty ihan loppuun asti. Valmiiksi hahmotellun kuvion rakentaminen maahan oli liian helppo tehtävä, eikä paljon haitannut, että kaikki höpöttivät omaa kieltään. Jokin vaativampi, enemmän kommunikaatiota vaativa projekti olisi ollut jännempi. Kuten saunan rakentaminen. Ajattelimmekin varastaa idean ja järjestää saunanrakennusperformanssin Suomessa.

Tällainen siitä tuli.

360316.jpg

-- Johanna

PS. Baskimaahan tuli viime sunnuntaina talvi! Lämpötila on nipin napin nollan yläpuolella täällä kaupungissa, ja ympäröivillä vuorilla on lunta. Vettä tulee taivaan täydeltä ja muutamana iltana on ollut tosi kova ukkonen. Toissapäivänä meteli oli niin kamala, että luulin terroristien räjäyttäneen vastapäisen sillan. Viikonloppuna mennään ehkäpä laskemaan, jos vain uskalletaan. Liikenne on täällä ihan kaaoksessa, kun ihmiset eivät osaa ajaa liukkaalla kelillä. Hurjaa kuvaa on näytetty uutisissa moottoriteiltä. Lisäsin muuten blogin linkkiosastoon kätevän säälinkin, josta voi käydä havainnoimassa Bilbaon ja lähialueiden säätä.