Kaukainen vieras osoittautui vaativaksi. Hänelle ei kelvannut Bilbaon 10 asteen lämpö, tuuli ja vesisade. Kävimme sunnuntaina 3.12. jopa Araotzissa asti kokeilemassa vesisadekiipeilyä kylmässä viimassa, mutta tämä ei vieraallemme kelvannut. On oppinut vaativaksi Genevessä.... Päätimme, että jos kelit eivät Baskimaassa parane niin lähdemme pyhien ajaksi johonkin muualle. Keli kyllä sitten maanantaiksi parani, mutta pyhien (6.-10.12.) ajaksi ennuste oli synkkä: pelkkää sadetta Baskimaahan ja oikeastaan koko Espanjaan. Paitsi keskiviikkona 6.12. (perustuslain päivä) Zaragozassa ei pitäisi sataa, ja siitä eteenpäin Kataloniassa pitäisi olla hyvät kelit. 7.12. oli ns. puente-päivä, eli silta 2 pyhän välillä (ei töitä). 8.12. oli Neitsyiden päivä. Koko maa meni siis kiinni 5 päiväksi.

Päätimme luottaa sääennusteisiin ja ajaa Saken audolla ensin keskiviikoksi Tommin luo Zaragozaan. Siitä jatkaisimme sitten kohti Kataloniaa ja Välimeren aurinkoa. Audi huusi jo öljynvaihtoa, sen kilometrit olivat täynnä ekaan huoltoon, mutta ajattelimme kuitenkin että on helpointa jos Sakke ajaa Barcelonasta kotiin Geneveen, muut tulisimme takaisin bussilla.

Tommilla oli tiedossa Jaraba -niminen kiipeilyalue n. 120 km päässä Zaragozasta. Jaraba osoittautui hienoksi kallioiseksi laaksoksi, josta löytyi mm. kohtuullisen hieno luostari. Mutta kylmää siellä oli kuin Siperiassa. Jaraba on aika korkealla, n. 700 metrissä, ja laakso toimii tehokkaana tuulitunnelina. Auringossa nyt jotenkuten pärjäsi, varjossa ei mitään toivoa.

Jaraban luostari.

298798.jpg

Tarkenimme Johannan kanssa ainoastaan yhden reitin ja yhdellä jänistin ja otin pakit, Sakke ja Tommi suorittivat huomattavasti tehokkaammin. Mutta paikka on hieno ja ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Sakke vaihtaa kenkiä kiipeilyn jälkeen, Tommi valmistautuu reitille.

 298796.jpg

Tommi kiipeää, Sakke varmistaa, Johanna palelee.

298797.jpg

Nukuimme vielä ke-to yön Tommin luona Zaragosassa. Menimme ajoissa nukkumaan koska torstaina oli tarkoitus herätä 05.30 ja ajaa 300 kilometriä Barcelonan eteläpuolelle Pradesin vuoristoon. Alueelta löytyy _todella_ hienoja kallioita, mm. Siurana, La Riba, jne. Kävin siellä viimeksi -98, joten oli jo aikakin palata...

-- Ilkka

P.S: Tänään koettiin sekin ihme että Bilbaossa on pakkasta! Kun tulimme Miguelin kanssa töihin näytti auton mittari -1.5. Kylmempää siis kuin Suomessa... Ja yhtä paljon lunta. Onneksi tiet olivat sulia. Sitten jos/kun ne jäätyvät niin minä en todellakaan lähde autolla mihinkään tässä kaupungissa. Ei niin ettenkö minä liukkaalla pärjäisi, mutta nämä paikalliset...