Täälläkin alkaa olla jo aika syksyistä. Lämpötilat ovat olleet nyt aamuisin jopa alle +10, päivisin päästään vielä kahteenkymppiin jos aurinko paistaa. Kämppä alkaa olla kylmä ja patteri vuotaa. Pimeä tulee kuuden aikoihin, joten arkisin emme ehdi juuri ulkolajeja harrastaa. Minä olen keskimäärin kuuteen töissä, ja Johanna on päivät joko yliopistolla tai tekee töitä kotoa.

Bilbaon (luultavasti) vanhin tornitalo ja arkinen jokimaisema.

249505.jpg

Paikalliset tekevät muuten yllättävän pitkää työpäivää. He eivät ehkä käytä aikaansa kovin tehokkaasti, mutta hengailevat kuitenkin pitkään töissä. Lähdemme yleensä Miguelin (vuokraisäntä + työkaveri) kanssa töihin kimppakyydillä n. 8.30, aamuruuhkan jälkeen, ja yritämme lähteä töistä klo 17.30, ennen klo 18 ruuhkaa. On melko turha yrittää autolla teknologiakylästä Bilbaoon klo 18-20. Jos ei ehdi lähteä töistä ennen ruuhkaa, on sama olla sitten kahdeksaan asti. Kerran osuin tuohon kuuden ruuhkaan ja se ei ollut kyllä kovin miellyttävää. Vartin matkassa meni tunti ja hermot.

Veneitä Portugaleten satamassa.

249507.jpg

Toinen arkinen asia, mihin täällä saa aikaa palamaan, on kaupassa käynti. Ihmettelimme aluksi, kun paikalliset ostavat marketeista valtavia lasteja. No, nykyään olemme itsekin alkaneet siihen hommaan. Lähikaupoista ei nimittäin löydä ihan kaikkea, varsinkin kun Johanna tarvitsee erikoissoijaruokia sun muuta. Ja hehtaarimarketeissa menee sitten aina monta tuntia elämää hukkaan, vaikka ei olisi kuin maitoa ostamassa. Niissä ei todellakaan huvita jatkuvasti juosta.

Perjantai-illan ratoksi kävimme eräässä suurehkossa ostarissa (nimeltään MegaPark & MaxCenter) ostamassa kahdet housut, lämpimät peitot ja 60 eurolla ruokaa. Aikaa meni 4 tuntia, multa lähti järki ja jalkoihin tuli rakkoja. Onneksi perjantain ruokalastilla elää taas 2 viikkoa, kunhan hakee lähikaupasta tuoretta välillä. Ruoka on täällä sen verran edullisempaa, että 60 erkillä sitä saa kokonaisen kärryllisen. Eikä pelkästään pastaa, vaan ihan juustoja, leikkeleitä, hedelmiä, ym.

-- Nilkka (ei jalka oikein arvostanut kiipeilyä vielä)