Jalkapallo on täälläpäin henki ja elämä (paitsi tietenkään Espanjan maajoukkuepeleille ei ole täällä Baskimaassa niin väliä). Athletic Bilbao on yksi kolmesta liigajoukkueesta, joka on ollut aina ykkösdivisioonassa (yli 100 vuotta siis jo putkeen), ja useita liigavoittojakin on jo taskussa. Ja aina ollaan pelattu vain Baskimaan omilla pelaajilla. Athleticolla on siis sääntö, jonka mukaan kaikkien sen pelaajien täytyy olla syntynyt Baskimaassa. Tosin myös Navarran baskialueet kai kelpaavat, ei täällä nyt olla turhan tarkkoja sentään.

630805.jpg

Kuvat: Tatu Tuohimetsä

Mutta tänä vuonna Athletic on rypenyt liigan pohjilla 5 huonoimman joukossa. 3 huonointa tippuu automaattisesti 2. divariin, joten "Bilbaon oman lapsen" yllä leijuu nyt tippumisen uhka. Lapsi on käyttäytynyt tänä vuonna huonosti. Barca on ostanut pari hyvää pelaajaa pois istumaan vilttiketjuunsa, ja pari pelaajaa on vaihtanut muihin joukkueisiin. Mutta kuten lasta, myöskään joukkuetta ei toki hylätä sen rypiessä. Tai jotain semmoista nämä paikalliset puhuu.

Joka tapauksessa viime sunnuntaina menin jyväskyläläisten Tatun ja Villen (olivat täällä työreissulla) kanssa norkoilemaan Atletico - Mallorca -pelin alla San Mamesin stadionille. Lippuja meillä ei ollut. Ja minä unohdin kameranikin kotiin, koska en uskonut että pääsemme sisään. Onneksi Tatulla oli kamera mukanaan.

Väkeä oli stadionilla kuin pipoa, ja lippukassat olivat jo kiinni. Mutta niin vaan onnistuimme ostamaan mustan pörssin liput, vieläpä aika edullisesti. Ensimmäinen pyynti oli 50 euroa kpl, mutta kun aikamme rauhassa odottelimme, niin hinta romahti. Lopulta ketku myi meille liput  hintaan 3kpl/100 euroa. Ovh näille lipuille oli 28 euroa/kpl.

Peli oli melko laadutonta. Bilbao oli aktiisempi hyökkäilemään ja sen pelaajat filmasivat kovasti. Koko ajan oli joku pötköttelemässä kentän pinnassa. Kovin vaarallisia paikkoja ei kumpikaan saanut silti aikaan. Yleisö oli melko hermona. Athleticon olisi pakko voittaa että tippumiselta vältyttäisiin. Toki varmaa säilyminen ei olisi vielä silloinkaan.

630804.jpg

Meininki katsomossa oli hieman eri kuin mihin on Ropsin peleissä tottunut. 40 000 ihmistä saa aikaan kohtuullisen älämölön. Baskinkielisiä kannustuslauluja, rummutusta, peltisten mainosten hakkaamista, vihellyskonsertti aina kun tuomari jättää "selvän" vaparin tuomitsematta, yms.

Ja sitten se mopo vasta lähtikin lapasesta kun 2. erän alussa Athletic meni johtoon rangaistuspotkulla!
Jee maali!

630806.jpg

Mallorca ei saanut enää maalia aikaiseksi, joten Bilbao vei pelin 1-0 ja sai kolme pistettä. Nyt ollaan siis jo 4 pistettä edellä 3. viimeistä joukkuetta. Kaksi peliä jäljellä, 6 pistettä jaossa. Bilbao voi hengittää vähän vapautuneemmin.

630807.jpg

-- Ilkka