Lauantaista asti täällä on siis vietetty Asta Nagusia - juhlaa. Olen joka ilta osallistunut juhliin kamera kaulassa ja aina siellä tapahtuu jotain omituista. "Filmiä" on palanut aika runsaasti. Mutta aloitetaanpa alusta...

163605.jpg

Lauantaina sain väännettyä itseni katsomaan juhlien virallisia avajaisia. Kuvittelin että ne ovat samanlaiset
kuin juhlien avajaiset Suomessa, eli kaupunginjohtaja pitää kuivan puheen ja orkesteri soittaa, ja veteraanit marssivat. No ei ihan osunut arvaus kohilleen.

163606.jpg

Aluetta lähestyessäni vähän ihmettelin kun valokuvaajilla ja tv-väellä oli sadeasut päällä ja kamerat oli suojattu muovilla, vaikka ei satanut. No, siellähän oli meneillään jauho-kananmuna-vesi-kuohuviinisota, kaikki vastaan kaikki, osallistujina...kaikki. Sain siis minäkin osani.

163607.jpg

Porukkaa oli ihan sairaasti, koko vanhakaupunki, sillat ym. täynnä ihmisiä, ei meinannut oikein sekaan mahtua. Ja sama meininki on jatkunut sen jälkeen joka ilta, kaupunki on täynnä väkeä joka ilta aamuun asti. Ihmisiä istuu puistoissa, kaduilla, liikenneympyröissä niin etteivät autot mahdu sekaan. Väellä on keskimäärin mukanaan aika paljon juotavaa. Isot cokispullot näyttävät olevan suosittuja, tiedä sitten mitä niihin on sotkettu.

163608.jpg

BilbaoGarbi eli Bilbaon puhtaanapitolaitos käy omaa taisteluaan, he yrittävät puhdistaa kadut samantien kun kaupungin muut asukkaat ovat ne sotkeneet. Tässä teatteriaukiota pestään sodan jäljiltä. Aika toivottomalta heidän taistelunsa vaikuttaa.

163609.jpg

Ajauduin alueelle jossa oli meneillään jotain mielenosoitusmeininkiä ja paljon kansallispukuisia ihmisiä. Pian sinne raahattiin tämmöinen nukke. Jälkeenpäin kuulin että tämä on näiden bileiden "henki", joka
ilmestyy vain juhlien aikaan. Liekö nimeltään Nagusian Asta, en tiedä.

163610.jpg

Nämä tytöt esittivät Astan kunniaksi lyhyen tanssin, jonka jälkeen Astaa kanneltiin ympäriinsä
ja laulettiin paikallisia lauluja. Näissä bileissä huomaa kuinka vahvassa asemassa baskinatiolismi
täällä todella on. Kaljakojuissa vaaditaan ETA:n jäsenten vapauttamista Espanjan vankiloista, baskimaan
lippuja ja Euskal Herria- kylttejä on joka puolella. Eräässä kojussa on kuva jossa joku baskiukko syö Espanjan pääministerin., ym.

163611.jpg

Seuraavana aamuna sitten puhallutti... Eli sunnuntaina järjestettiin Bilbaon regatta, soutukilpailu
tämmöisillä kirkkoveneen tapaisilla. Deuston yliopisto taisi voittaa.

Joka ilta klo 22.30 järjestetään ilotulitus, jonka jälkeen ikkunaani vastapäätä alkaa joku musiikkiesitys.
Toissa iltana siellä soitti joku hiphop-porukka. Yritin nukkua, mutta se oli vähän hankalaa kun ikkunat meinasivat tulla sisälle basson voimasta. No, jos et voi voittaa heitä, liity heihin... Tänään esiintyjänä on Prodigy, jota taidan mennä katsomaan.

Edit (klo 1.37): No Prodigy olikin näköjään perunut, siellä soitti joku Melendi, rastoja ja bongorumpuja. Paikalliset näytti tykkäävän, minuun ei oikein iskenyt. Väkeä on nyt torstai-yönä liikkeellä todella paljon, koska huomenna koko Bilbao on kiinni, on paikallinen pyhäpäivä. Zamudiota (matkaa 15 km) tämä ei koske, eli mulla on töitä. Siis earit syvälle korviin ja nukkumaan. Oli muuten teineillä meininki niinkuin Suomalaisilla teineillä juhannuksena, samalla lailla sekoilivat ja kuseskelivat ympäriinsä. Piti vähän katsoa mihin astuu...