Viime viikolla vanhempani, siskoni Ulla-Mari sekä siskonpojat Akseli ja Arttu olivat viihdyttämässä meitä Bilbaossa. Toimimme Johannan kanssa oppaina sen minkä töiltä, koululta ja flunssalta ehdimme.

Kaarina, Taisto, Arttu, Johanna, Aksu ja Umu San Sebastianissa.

417251.jpg

Viikossakin ehtii nähdä melko paljon kun on ahkera... Alla kuvia niiltä reissuilta, joille itse ehdin kameran kanssa mukaan.

Laskiaista edeltävä viikonloppu oli Baskimaassa karnevaalien aikaa. Tätä emme tienneet etukäteen mutta tuurilla (ja taidolla) osuimme tapahtumapaikoilla. Bilbaon keskustaan oli pystytetty huvipuisto, ihmiset olivat pukeutuneet naamiaisasuihin jne. Aksukin uskaltautui alla olevan herran suuhun (liukumäki), mutta se tapahtui niin nopeasti että en ehtinyt ottaa kunnon kuvaa. Kuvan punahilkka sen sijaan empi riittävän pitkään...

417241.jpg

Sunnuntain kohteemme oli San Sebastian ja sen akvaario. Johanna ja äitini kulkivat San Sebastianiin bussilla, loput turvauduimme autokyytiin.

Akvaario on todella hieno. Sen tärkein nähtävyys on 2 miljoonan litran vetoinen akvaario jonka "sisällä" kulkee lasista tehty käytävä. Siitä on hyvä kurkkia kuinka rauskut, härkähait ja muut meren elävät uivat vieressä.

417250.jpg

Johanna ja härkähai.

417246.jpg

Akvaarion yhteydessä on näyttely jossa voi nähdä valaan luurangon ym. mielenkiintoista. Harmiksemme näyttely oli kiinni, koska siellä oli remppa meneillään. No, ehkä ensi kerralla.

San Sebastianin vanhaakaupunkia.

417272.jpg

Bussi takaisin Bilbaoon lähti jo viideltä. Kävin heittämässä Johannan ja äitini bussiasemalle kaupungin toisella laidalle. Matkalla ihmettelimme että mitäs täällä nyt tapahtuu. Kadut alkoivat täyttyä naamiaisasuista ihmisistä ja omituisista kulkuvälineistä, ja poliisi sulki katuja. Jouduinkin jättämään auton bussiaseman lähelle, ja kun ehdin takaisin keskustaan oli meininki muuttunut.

Erinäköiset teemakulkueet/paraatit olivat täyttäneet kadut. Musiikki soi, hassusti pukeutuneet ihmiset tanssivat ja tanssijoiden perässä vedettiin teeman mukaan koristeltuja paraativaunuja. Laskimme n. 30 erilaista kulkuetta, jokaisessa kymmeniä tanssijoita. Kyseessä oli ilmeisesti kilpailu, sillä vaatteisiin ja vaunuihin oli todella panostettu. Ja hauskaa näytti olevan.
 
417252.jpg

417259.jpg

Yksi hienoimmista "paraativaunuista" (mikähän on ko. laitoksen virallinen nimitys?).

417260.jpg

Viikinkejä ja viikinkilaiva...

417266.jpg

Ja... ööh... Tässä taisi olla kyseessä joku ruokateema.

417267.jpg

Paraati oli mielenkiintoista (ja yllättävää) katseltavaa. Näköjään koskaan ei pidä mennä San Sebastianiin ilman kameraa, siellä tapahtuu aina jotain kummallista. Milloinkahan Suomessa... Olisi hienoa jos kotimaassakin panostettaisiin samalla tavoin yhteisiin juttuihin ja yleiseen hauskanpitoon. Saattaa olla kyllä turha toivo.

Eräänä päivänä Umu ja Arttu kävivät Burgosissa saakka tutkimassa vanhoja luostareita, katedraaleja ja sen semmoista. Harmi kyllä Burgosin reissun pääkohde, (aitojen) keskiaikaisten vaatteiden museo, oli kiinni. Burgosissa oli myös ollut hieman viileää, mutta katedraali oli kuulemma näkemisen arvoinen.

Kun Umu ja Arttu palelivat Burgosissa, loppuporukka jatkoi Bilbaoon tutustumista. Ajelimme funikularilla Atxarten päällä katselemaan maisemia, ja kävelimme sitten vanhaankaupunkiin metroasemalle.

Bilbaon kaupungintalo.

417265.jpg

Painelimme metrolla Portugaleteen tutustumaan Colganten "kuljetinsiltaan". Puente Colgante on maailman vanhin kuljetinsilta (tämänkin virallinen nimi on hakusessa). Tämä lossin ja sillan risteytys on rakennettu vuonna 1890, ja on yhä toiminnassa 24 tuntia vuorokaudessa. Sillasta roikkuvaan lossiin mahtuu kerrallaan kuutisen autoa ja parikymmentä ihmistä.

417263.jpg

Mikä parasta, sillan kannelle pääsee kävelemään. Kansi on 40 metriä joen yläpuolella, ja "lossin" kulkiessa silta natisee ja heiluu mukavasti. Kansi on tehty puusta, ja lautojen välistä näkee alas. Ylhäällä voikin tuntua kohtuullisen jännittävältä. Kerrassaan hieno paikka.

-- Ilkka