Sunnuntaina jatkoimme urheilullista viikonloppuamme. Tosin koska olin lauantaina vähän heikossa hapessa, minulla oli illalla vähän lämpöä, päätimme ettei mitään kovin hikistä hommaa viitsi harrastaa.  Suunnistimme siis Philippin ja Lisen kanssa läheiselle Magdalenan luolalle, jossa kävin Iñigon opastamana kesäkuussa. Nyt minä olin oppaana, massiivisen yhden kerran kokemuksen voimin. Onneksi tämä luola on melko simppeli, eksymisen vaaraa ei ole. Otsalamput ja varapatterit ovat ainoat pakolliset varusteet.

340672.jpg


Edellisellä kerralla ajoimme 5 kilometrin matkan luolalle maasturilla, ja keli oli silloin sumuinen. En silloin painanut reittiä mieleeni ja nyt luola oli vähän hakusessa... Ihan suoraan emme kävellen perille osuneetkaan, mutta kysyvähän ei tieltä eksy. Saimme ohjeiden lisäksi kaupan päälle kuunnella esitelmän luolan ja alueen historiasta. Ihan kaikkea ei tullut ymmärrettyä, mutta sen verran että luolassa oli ennen kaivos, jonka työntekijät olivat töissä ruokapalkalla. Käytännössä siis orjina. Karua. Kaivos hylättiin joskus 1800 -luvulla. Alueella on vielä muutamia työläisten asuntoloiden raunioita. Kaivostyö oli likaista ja raskasta, kuten kuvasta näkyy...

340665.jpg

Luolassa elää tällaisia liskoja, ovat kuulemma uhanalaisia. Liskolaji elää yleensä viileässä vedessä, mutta ne selviävät myös luolissa, joissa kosteutta on tarpeeksi, eikä lämpö juuri nouse
yli 8 asteen. Ne ovat maalla todella hidasliikkeisiä, mutta eipä niillä luolissa juuri muuta vaaraa ole kuin jäädä kengän alle.

340671.jpg

Luolassa on viielää, kosteaa ja pilkkopimeää, lukuunottamatta yhtä kohtaa, jossa maan päältä siivilöityy vähän valoa. Kiva siellä on käydä mutta asumaan ei viitsisi jäädä. Onneksi löysimme reitin takaisin ulos.

340666.jpg

Bilbaossa alkoivat heti loppiaisen jälkeen massiiviset alennusmyynnit, Las Rebajas. Kaupungilla ja kaupoissa siis riittää porukkaa. Me olemme löytäneet alennusmyynneistä tähän mennessä yhden kalsarit, -50%. Ja imurin, mutta se ei ollut alennuksessa. Kaupanpäälle kyllä sai vaa'an (joka näyttää yläkanttiin)?!

Huomenna kaupungilla järjestetään massiivinen mielenosoitus rauhanprosessin (ETA vs. Espanja) jatkamisen puolesta. Prosessihan on hieman vaarassa kun ETA on taas innostunut vähän räjäyttelemään. Dynamiittikätköjä tuntuu löytyvän harva se päivä jostain kannon alta (mutta huom! Ilman nalleja, kuten Philipin baski"äiti" (vuokraemäntä) oli asiaa vähätellyt). Mielenosoitus on ilmeisesti oikeiston järjestämä, ja vasemmisto ei ole asiasta ihan samaa mieltä. Sitä olisi mielenkiintoista käydä katsomassa, mutta emme ole vielä ihan vakuuttuneita onko se hyvä ajatus. Miguel kyllä sanoo että mielenosoitus tulee olemaan rauhallinen, mutta mistä näistä tietää.

Ehkä menemme vain kiipeämään...

-- Ilkka