Olen espanjan kurssilla, taso Superior ("ylempi", "etevämpi"). Pikkuruisena ongelmana opintiellä vain luuraa opettaja, joka ei ole kovinkaan hyvin perillä velvollisuudestaan eli opettamisesta. Hänen mielestään on paljon kivempaa mutustella omia filosofisia ajatuksiaan luokan edessä loputtomiin, analysoida yksinpuheluna runoja (jotka sentään saamme ensin lukea) ja arvostella Italian poliittista järjestelmää. Vuorovaikutus ja kielioppi on unohdettu. Onhan tärkeää huomata, että opettaja on "erkoinen ja vaikea persoona, joka tahtoo opettaa vain harvinaislaatuisia asioita!" (Määritelmä hänen.)

Fyysisesti kyseessä on 160 cm pitkä, keskivartaloaan rasvaisella ruokavaliolla tehokkaasti treenannut 5-kymppinen mies, joka pitää suurilla Reebok-logoilla varustetuista puseroista ja valkoisista lenkkareista. Pokassa olikin pitelemistä, kun viime viikolla tapahtui seuraavaa: Tunnin aluksi opettaja riiteli epärakentavasti kahden saksalaisen vaihtarin kanssa, jotka valittivat opetuksen tasosta. Opettaja ei suostunut kuuntelemaan järkipuhetta, vaan kritiikki upposi suoraan hänen herkkään egoonsa. Kolahdus kuului luokan perille asti. Suivaantunut opettaja aloitti tunnin ja pisti erään italialaisen nuorenmiehen (opettajan uskolliset liittolaiset ovat italialaiset, jotka kai tykkäävät päämäärättömistä tunneista) lukemaan ääneen - mitäpä muuta kuin runoa. Lukeminen ei kuitenkaan sujunut tarpeeksi miehekkäästi. Seurasi saarna. "Espanjalaiset miehet ovat Miehiä! Sinun pitää lukea Miehekkäästi! Minä tiedän, mitä espanjalaiset naiset haluavat, koska olen Mies! He haluavat Miehen!" Kaiken aikaa opettaja kekkaloi luokan edessä, viuhtoi käsillään ja pörhisteli rintaansa. "Mies tietää, Mies on aina itsevarma, Mies näyttelee että osaa vaikkei osaisikaan, Mies tulee ja ottaa asiat haltuun!"

Saimme myös kuulla, että vain naiset ja lapset puhuvat espanjaa pehmeästi. Italialainen ei ottanut nokkiinsa, senkun innostui lukemaan runon miehekkäästi armeijatyyliin vielä monta kertaa ja pyytämättä. Näin sitä siirretään stereotypioita tehokkaasti eteenpäin! Hiiohoi ja ärh murh! Miehekkäästi!

Tyypin puolustukseksi täytyy sanoa, että hän saattaisi olla ihan hyvä ja jopa mielenkiintoinen kirjallisuuden opettaja, jos muinais-homeiset ja traditionaalis-vahingolliset käsitykset naisten ja miesten perusluonteista osaisi suodattaa pois. Mutkun kyseessä ei ole kirjallisuuden luento, vaan espanjankurssi ulkomaalaisille opiskelijoille. Joista kaikki eivät halua nähdä Pulttiboissia livenä luokan edessä, vaan oppia sitä ihan tavallista ja tylsää kielioppia. Voi hitsi, lähdenkin tästä sohvalle lukemaan espanjankirjaa kun en tunneillakaan mitään opi ja opettelen sössöttämään ihanan naisellisesti!

-- Johanna barrikadeilta